De 6 eenvoudige vragen die je leiden naar je purpose

blog 4.jpg

Ik ben brand coach, dat wil zeggen dat ik merken help hun identiteit te vinden en hun kernwaarden benadruk in een design. Maar de onderneming is de ondernemer. Dit betekent ook dat ik van de persoon achter de onderneming – jou dus – exact moet weten wie je bent en wat jou drijft. Maar weet je wat jou drijft? Door de volgende vragen te beantwoorden ben je vast en zeker een stap dichterbij.

En nog even iets: je levensdoel is absoluut geen punt ver op de horizon waar je nog nooit bent geweest en waar alles ineens op z’n plek valt. Je levensdoel is je bekend. Het is het punt waarop jouw kernwaarden en kernkwaliteiten samenkomen. De volgende vragen bieden je een mooi inzicht in de richting waarin je moet zoeken.

Wat zijn jouw sterkste basisbehoeften en op welke wijze geef je hier invulling aan?

Er zijn 6 basisbehoeften in het leven: zekerheid, variatie, waardering, liefde & connectie en de twee hogere – spirituele doelen – groei en bijdragen aan een groter geheel.

Ga voor jezelf eens na hoe jij in jouw basisbehoeften voorziet. Welke behoeften zijn het sterkst voor jou? Laten we eens inzoomen op de eerste: zekerheid. Om aan je behoefte van zekerheid te voldoen kun je dat vinden op verschillende vlakken. Denk aan geld, veiligheid, je relatie, aanzien etc. Als je bijvoorbeeld veel geld verdient, creëer je de zekerheid dat je niet zonder hoeft te zitten. Geld biedt mogelijkheden en afleiding, geeft rust en zekerheid. Een andere manier waarop je een behoefte van zekerheid kunt vervullen is bijvoorbeeld elke dag dezelfde dagindeling, alles volgens een vaste routine. Ook dat geeft zekerheid. Maar in een relatie blijven hangen die jou niet meer voedt, kan je ook zekerheid verschaffen. Echter op deze manier gaat dat wel ten koste van een andere basisbehoefte: die van (oprechte) liefde & connectie. Welke basisbehoeften zijn bij jou het sterkst en hoe geef je hier invulling aan?

Wat deed je graag als kind?

Deze vraag is belangrijker dan je misschien denkt. Kinderen staan vaak veel beter in contact met hun gevoel, talenten en verlangens. Vaak zijn de spelletjes waar je voorkeur voor had als kind, iets waarin je uitblinkt in je latere leven. Wat deed jij graag? En welk element was dan het leukst?

 Een persoonlijk voorbeeld is dat ik met mijn zusje altijd met de Barbie’s speelde. Voor mij wat het opzetten en het indelen van “het dorp” het leukst, daarna had ik meestal geen zin meer, maar voor mijn zusje begon het spel dan pas. Op dezelfde manier speelde ik met lego, playmobil, ik bouwde naar beste inzicht.

Wat je graag deed als kind geeft je een hint wat je latere talenten blijken te zijn.

Als je geen baan had, waarmee zou je dan je dagen vullen?

Het antwoord op deze vraag is je heimelijk verlangen. Neem dit verlangen serieus en probeer er meer van in te plannen in je agenda. Wil je bijvoorbeeld meer lezen? Wat voor boeken wil je dan lezen? Wil je meer leren, of juist meer ontspannen?

Is er iets wat je echt leuk vindt om te doen? Waardoor je de wereld een beetje vergeet?

Als je in een flow zit, ben je echt goed op je plek. Dit zijn de momenten waarin alles vanzelf lijkt te gaan en je het beste uit jezelf haalt. Voor de een kan dit iets als organiseren zijn, voor de ander juist iets ontwerpen, lezen over persoonlijke ontwikkeling of iets fysieks zoals sporten. Waarvan raak jij in een flow? 

Welke onderwerpen gaan je aan je hart? Waarin zou je je meer willen verdiepen of meer over lezen?

Sommige onderwerpen kunnen je echt raken. Bijvoorbeeld onrecht, racisme, vrouwenrechten, het milieu of dierenleed. Als je ergens passie voor hebt, ervaar je zingeving en vervulling. Wil je ergens voor op de barricaden? In dit soort onderwerpen zit een voor jou enorme passie verscholen.

Met wie ga je graag om en waar gaan jullie gesprekken dan over?

De mensen met wie je graag omgaat vertellen je veel over jezelf. Soms heb je zelfs een bijzondere connectie met iemand die je amper kent. Wie zijn die mensen voor jou en waar gaan jullie gesprekken over?  

Welke gevoelens of emoties zou je graag ervaren in je leven?

Bedenk eens welke emoties je dagelijks voelt. Zit daar ook frustratie tussen of wil je juist andere gevoelens ervaren die je nu niet regelmatig voelt?

Je emoties en gevoelens zijn sterke richtingaanwijzers. Neem ze dan ook serieus. Niemand is te emotioneel. Waarschijnlijk zijn er emoties of gevoelens die jij verzorgt voor anderen die je juist zelf graag zou willen ervaren. Welke gevoel is dat?

Een andere tip is: Denk bij het wakker worden eens aan de emoties die je hebt ervaren in je dromen. Droomde je over vrijheid, liefde of warmte en geborgenheid? En kun je er een patroon in ontdekken? En zou het kunnen dat je die emoties of gevoelens zou moeten verzorgen voor jezelf in plaats van voor anderen?

Door over al deze vragen na te denken ga je opnieuw in connectie met jezelf en je verlangens. Neem deze verlangens serieus.

Vorige
Vorige

De 6 vragen die je jezelf moet afvragen voor je aan je merk bouwt.

Volgende
Volgende

De 3 kernelementen van een sterk merk